Posle 13. Memorijala "Jovan Đuran": Kada ljubav prema konjarstvu preraste u umetnost

* Tradicionalna smotra i trka zapraga memorijal "Jovan Đuran" i Otvoreno prvenstvo Vojvodine u vožnji konjske zaprege kroz čunjeve održano je pretposlednje junske subote u Somboru

Prvenstvo Vojvodine u vožnji dvoprega u kategorijama seniori, juniori i deca, izložba najlepših fijakera - mala Viktorija, štajervagen, paorska kola i vodarska kola, samo su deo programa koji je proticao na 13. Memorijalu "Jovan Đuran" u Somboru.

Pobednik u vožnji dvoprega u kategoriji seniora je Dragan Trnjakov iz Stapara, Nikola Bubanj iz Deronja osvojio je drugo mesto, a na treću poziciju plasirao se Somborac Mihajlo Antonić. 

- Konj se priprema godinama za jedno ovakvo takmičenje, ja moje konje pripremam od zimus. Drugi put sam na Memorijalu, učestvovanje na ovakvim manifestacijama mi jako puno znači, čast mi je biti na Memorijalu "Jovan Đuran" - ispričao je Mihajlo Antonić iz Sombora.

- Tokom treninga je potrebno uspostaviti što bolji kontakt sa konjima i to je formula za uspeh - rekla je Aleksandra Trnjakov.

Pred mnoštvom publike nadmetale su se zaprege iz čitave Vojvodine, a ulickani fijakeri, uparađeni konjari i istrenirani konji bili su prava atrakcija za gledaoce.

- Drago mi je da vidim u ovolikom broju ljude i konje i ovako puno osmeha i raspoloženog sveta, a i mlade koji će ovo nastaviti tako da ima nade i za konjare - izjavio je Slobodan Lazić, profesor konjarstva u Srednjoj poljoprivredno prehrambenoj školi u Somboru.

Iz radionice Đuran, čije se zanatsko umeće graniči sa umetnošću, sedamdesetih godina, ručno izrađeni amovi stigli su na dvor britanske kraljice Elizabete II. Ovom prilikom su lakovane oglavine bila nagrada za pobednika memorijala.

- Retko kada ih radimo, a retko se i mogu videti. Gledali smo da sve bude u crnoj boji. Crni lak sa crnim šnalama i sitni zlatni detalji gde piše memorijal Jovan Đuran" - istakao je Nikola Đuran, organizator ove retke, jedinstvene priredbe.

Kruna dana je revija tradicionalnih fijakera, pod nazivom "Fijaker stari". Trinaesti Memorijal "Jovan Đuran", održan je pod pokroviteljstvom grada Sombora i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Novi Radio Sombor se posebno zahvaljuje iskusnom majstoru fotografije Vinku Jankoviću, na novom setu prelepih fotografija. 

Novinarka: Bojana Radovanović (RTV)

Fotografije: Vinko Janković

Pročitano 558 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…